Alt om hunderacen Chihuahua

Chihuahua-hund er den mindste anerkendte hunderace, opkaldt efter denmexicanske stat Chihuahua,

Læs med her

Properties
Condos
Resorts
Apartments

Chihuahua Resumé

Blød, kort krøllet og pels.  Almindelige farver omfatter sort, guld, kastanje, creme, fawn & chokolade.

Gennemsnitlig størrelse

Gennemsnitsvægt

Forventet levetid

Anslåede månedlige omkostninger = Mellem

Træningsbehov = Middel

Behov for opmærksomhed = Middel

Omgængelighed = høj

Chihuahua hunderacen

Hunderacen Chihuahua er kendt være at være den mindste anerkendte hunderace vi har i verdenen, og racen er opkaldt efter den mexicanske stat Chihuahua. Racen blev opdaget i midten af det 19. århundrede og man mener at racen stammer fra Techichi, som er en lille hund der blev holdt af de Mexicanske Toltekere allerede i det 9. århundrede. Chihuahua racen er typisk en fræk og kvik lille hund, der er mere robust end dens kropsbygning umildbart kunne antyde - hvorfor at mener at Chihuahua racen er blevet brugt som alarmeringshund for stammerne.

Hvad angår kropsbygningen ved Chihuahua racen bliver de ca. 13-20cm høje og vejer alt imellem 0,5kg ved de allermindste og op til 3kg ved de største. De er kendt ved at have et afrundet hoved, store ører og fremtrædende øjne. Chihuahuaracen kan variere meget i farve og pelsen kan både være lang og blød eller blank og glat. Racen er kendt for at være en livlig livsmakker og Chihuahua racen er især velegnet til at bo i lejlighed. 

Chihuahuas Historie

Som før nævnt kender man Chihuahua racen helt tilbage fra Toltekerne i Mexico som allerede brugte de små hunde i deres stammecivilisation, og det menes at racen levede som vilde, før de blev gjort tamme af stammefolket. Der går også mere livlige teorier om at chihuahuaen stammer fra en af de tabte civilisationer, hvorefter den blev vildt igen og levede i skovene. 

Chihuahuaracen som vi kender den i dag, skal vi dog takke Amerikanerne for, de ”opdagede” nemlig chihuahuaen charme og ved systematisk at krydse den oprindelige chihuahua race med andre meget små hunde, lykkede det at fremavle sig frem til den Chihuahua vi kender i dag - nemlig som verdens absolut mindste hunderace og som en race der efterhånden er blevet en stor del af vores popkultur som fx. Taskehund for Paris Hilton.

Chihuahua´s fysik og sundhed

Sundhed

Kendetegnet ved den lille og temperamentsfulde Chihuahua er ikke udelukkende den lille størrelse men også de store ører og de store øjne. Og farve samt pelsmæssigt er den lille hund lige så farvestrålende som karakteren er det. Der findes som tommelfingerregel to slags Chihuahua:

Langhåret Chiahuahua: Har lang blød pels som enten er glat eller bølget, typisk har hunden også frynser ved ørene, en pelskrave (halskrave) og en fuldt behåret hale, kan være plysset. 

Korthåret Chihuahua: Har kort, tæt og glansfuld pels - der oftest ligger fladt over hele kroppen og på hovedet. 

Interessant nok giver racestandarden ikke en nøjagtig skulderhøjde for Chihuahuaen, som vi kender det for andre hunderacer, derimod angives racens størrelse i vægt. Racens idealvægt er som tommelfingerregel imellem 1,5-3 kg, men også hunde så langt ned til 0,5kg accepteres. Målet med en så lav vægt som muligt, har ført til opdræt som i højere grad skaber sundhedsmæssige problemer for racen Chihuahua, da hunden simpelthen bliver for skrøbelig og ikke er godt nok rustet til at modstå fx infektioner og andre sygdomme. Ligeledes er deres overdimensionerede øjne udsatte og de kan få åndedræts- og tandproblemer. Chihuahua i normal størrelse er naturligt robuste og lever længe.

Uanset alder, anbefaler vi altid at du anskaffer en fornuftig hundeseng, hvor hunden kan søge ro når den har behov for søvn, ro og hvile. Se vores udvalg af kvalitets hundeseng her.

Motion

Chihuahuaen er langt mere sej og robust end mange mennesker ellers tror, og det er bestemt ikke en hund man behøver bærer rundt på i en taske. Racen er kendt for at være aktiv og elsker at blive aktiveret med alt fra agility til gåture. Man skal dog som ejer af en Chihuahua være særligt opmærksom på kulden om vinteren da hunden nemt kan blive afkølet. Som med alle andre hunderacer, har en Chihuahua det bedst med regelmæssig motion, men racen kan som regel få tilstrækkeligt med motion på meget lidt plads. Den behøver ikke lange traveture i skoven - men finder det oftest ganske fint med en kort tur. Chihuahua er yderst populære som lejlighedshund og racen nyder en regnfuld dag på sofaen med søvn og kæleri. 

Kost

Udover at tage sig godt af din chihuahua, er den bedste start på et sundt hundeliv: en sund og nærende diæt. Valg af den rigtige mad til din hund afhænger af mange forskellige faktorer, såsom alder, vægt og aktivitetsbehov. En chihuahua-hvalps foder skal bestå af velafbalancerede andele af energi, mineraler og vitaminer, fordi hos små racer er risikoen for overfodring markant større end hos de store racer. Når chihuahuaen er fyldt otte måneder, har den brug for voksenfoder. En god tommelfingerregel er at kigge efter foder, der indeholder 40 procent kød og 40 procent grøntsager. De resterende 20 procent bør bestå af stivelse, såsom pasta. Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Se vores udvalg af kvalitets hundefoder her

Se vores udvalg af hundeskåle her

Chihuahuas temperament og personlighed

Chihuahuaen har ry for at være en skødehund, men i virkeligheden er den energisk og vil gerne løbe, lege og generelt aktiveres. Den foretrækker selskab af sine familiemedlemmer, både mennesker og hunde, og er generelt ikke udadvendt over for fremmede. Chihuahuaer kan være livlige, og mange af dem udfordrer gerne større hunde. Mens de fleste chihuahuaer er modige, kan andre være frygtsomme i en sådan grad, at de er nervøse og ryster. Chihuahuaer er ret legesyge og kærlige, deres lille størrelse kan dog gøre dem vanskelige at træne. Det kan være en god race til ældre mennesker, så længe dens behov for motion er opfyldt. Chihuahuaen er en meget loyal hund, der knytter sig meget stærkt til sin ejer. Men hunden har også et meget stort ego, og mange mener, at den bør opdrages på samme måde som en stor hund. Derfor er det også vigtigt, at en chihuahua ikke ynkes eller pylres – men derimod opmuntres.

Trimning og pleje

Som med alle hunde bidrager den rette ernæring, sundt hundefoder, masser af kærlighed og hengivenhed, samt korrekt pleje og motion væsentligt til et artskorrekt, sundt og langt liv for din hund. Til korrekt pleje af en Chihuahua hører også, at du regelmæssigt børster pelsen - især ved langhårede hunde. Ligeledes bør ører og øjne kontrolleres jævnligt, så du kan opdage og behandle mulige sygdomme mens de er i et tidligt stadium. Derudover er den lille hund, som også er tilfreds med få kvadratmeter, meget nem at pleje. Hvis du vil holde den i en lille lejlighed er den helt sikkert den ideelle hund. Sidst men ikke mindst bør man som ejer holde øje med klør/negle da disse skal klippes - tommelfingerreglen er at de ikke må ”klikke” på gulvet. Man kan altid henvende sig ved dyrlægen hvis man har spørgsmål.

Hygiejne

Kontroller deres ører dagligt for snavs og skadedyr, og rens dem som anbefalet af dyrlægen. Klip din hunds negle, før de bliver for lange - normalt en eller to gange om måneden. De bør ikke klikke højt mod gulvet. 

Din hundefrisør kan hjælpe med dette.

Du bør bør børste deres tænder dagligt, da mindre racer er tilbøjelige til at få tandproblemer. Din dyrlæge kan instruere dig i, hvordan du børster hundens tænder korrekt.

Watch the video

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Our Agents

Tony Cardello

General Manager

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  • 865-259-2467
  • 865-321-7766
  • Tony@mail.com

Barbara Case

Business Agent

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  • 865-259-2467
  • 865-321-7766
  • Barbara@mail.com

Cladir Donn

General Manager

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  • 865-259-2467
  • 865-321-7766
  • Cladir@mail.com

Take a Closer Look