Alt om hunderacen Tibetanske spaniel

Den tibetanske spanielhund er en lille, aktiv race med et godt humør og en legesyg personlighed, den har en kort snude og er meget udtryksfuld.

Læs med her

Properties
Condos
Resorts
Apartments

Tibetanske spaniel Resumé

Den tibetanske Spaniel-hunderace, der er lille, men aktiv og opmærksom, stammer fra det bjergrige Tibet, hvor disse hunde fungerede som ledsagere og vagthunde.

Gennemsnitlig størrelse = 35 - 45 cm

Gennemsnitsvægt = 5 - 10 kg

Forventet levetid = 12 - 15 år

Anslåede månedlige omkostninger = Mellem

Træningsbehov = Middel

Behov for opmærksomhed = Middel

Omgængelighed = høj

Tibetanske spaniel hunderacen

Den tibetanske spaniel er en race af små, selvsikre hunde, der stammer fra Tibet. Denne race er ikke en spaniel i ordets oprindelige betydning; dens opdræt adskiller sig fra andre spaniels, og i modsætning til ægte spaniels, som er jagthunde, er den tibetanske spaniel en selskabshund. Spanielnavnet kan være blevet givet på grund af dens lighed med de opdrættede skødehundeudgaver af jagtspaniels, såsom Cavalier King Charles-spaniels.

Historie

Nutidens tibetanske spaniels kan spore deres rødder århundreder tilbage til tibetanske klostre, der praktiserede en form for buddhisme. Disse små løvelignende hunde blev holdt og opdrættet af buddhistiske munke for at tjene som vagthunde, fortæller. Når de udførte deres opgaver, sad de små hunde på høje mure og i vinduer for at holde vagt og advare munkene om potentielle farer for klosteret.

Tibetanske spaniel´s fysik og sundhed

Tibetanske Spaniels er en relativt sund race, og ansvarlige opdrættere undersøger deres dyr for sundhedsmæssige problemer såsom progressiv retinal atrofi (en genetisk øjensygdom), "kirsebærøje", en betændelse i vævet omkring øjet, som ofte afhjælpes kirurgisk, og patellaluxation. Inden hvalpene kommer til deres nye hjem, bør de undersøges for portosystemisk shunt (levershunt), hvor blodgennemstrømningen omkring og/eller gennem leveren er påvirket.

Progressiv retinal atrofi

Progressiv retinal atrofi er en genetisk sygdom, der kan forekomme hos racen. Sygdommen er en arvelig form for blindhed hos hunde, der har i to former: generaliseret PRA og central PRA. Generaliseret PRA er primært en fotoreceptorsygdom og er den form, der findes hos Tibetanske Spaniels. De kliniske tegn er blevet observeret mellem 1½ og 4 år, men så sent som til syv år. Sygdommen er smertefri, og de ramte hunde bliver helt blinde. Der findes i øjeblikket ingen behandling, men de ramte hunde tilpasser sig generelt godt til deres fremadskridende blindhed.

Kost

Den tibetanske spaniel har det bedst med et hundefoder af høj kvalitet, uanset om det er kommercielt fremstillet eller hjemmelavet med din dyrlæges tilsyn og samtykke. Enhver kost bør være tilpasset hundens alder (hvalp, voksen eller senior), og hvis den fodres med tørfoder, foretrækker hundens race normalt små bidder. Nogle hunde er tilbøjelige til at blive overvægtige, så hold øje med din hunds kalorieindtag og vægtniveau. Godbidder kan være en vigtig hjælp til træning, men hvis du giver for mange, kan det medføre overvægt. Kontakt din dyrlæge, hvis du er bekymret over din hunds vægt eller kost. Rent, frisk vand bør altid være tilgængeligt.  

Se vores udvalg af kvalitets hundefoder her

Hvor meget din voksne hund spiser, afhænger af dens størrelse, alder, kropsbygning, stofskifte og aktivitetsniveau. Hunde er individer, ligesom mennesker, og de har ikke alle brug for den samme mængde mad. Det er næsten en selvfølge, at en meget aktiv hund har brug for mere end en hund, der er overvejende inaktiv. Kvaliteten af det hundefoder, du køber, gør også en forskel - jo bedre hundefoderet er, jo mere næring får din hund.

Se vores udvalg af hundeskåle her

Temperament og personlighed

Tibetanske Spaniels er en social race, der har brug for regelmæssig kontakt med deres mennesker. De reagerer ikke godt på at blive efterladt alene i lange perioder. Da de er blevet udviklet som selskabshund af tibetanske munke, er de følelsesmæssige og empatiske over for deres ejeres behov. Det er vigtigt at socialisere tibetanske spanielhunde i en tidlig alder til en række forskellige mennesker og situationer. De er beskyttende over for deres familie. Selv efter indledende kontakt med fremmede er de typisk distancerede over for vedkommende. Hvis en tibetansk spaniel bliver forskrækket eller utilpas, vil den udtrykke sin mistillid med højlydt gøen. Selv om tibetanske spanieler er fuldstændig dedikerede over for deres familiemedlemmer, er de voldsomt uafhængige og stædige med en tendens til at vandre væk og udforske i stedet for at komme, når de bliver kaldt.

Tibetansk spaniel trimning og pleje

En karakteristisk manke omkring halsen, en fjerformet hale og brede øjne gør denne race elegant og yndig. Tibetanske Spaniels findes i alle farver og kan være ensfarvede, skraverede og flerfarvede. Farver, der ses, er rød, fawn, guld, hvid, hvid, creme, black and tan og parti. Ofte er der hvide markeringer på fødderne. Ifølge AKC bliver denne race ca. 25 cm ved skulderen, og vægten er 4,1-6,8 kg. Lidt større tibetanske spanieler kan ofte findes uden for udstillingsringen.

Ugentlig børstning vil holde din tibetanske spaniel fri for løse hår i pelsen. Forvent, at den vil tabe små mængder hår året rundt,og fælde kraftigere en eller nogle gange to gange om året. Bad dem efter behov, eller også hver 6. til 8. uge.

Andre behov for pleje omfatter tandhygiejne og neglepleje. Børst din tibetanske spaniel's tænder mindst to eller tre gange om ugen for at fjerne tandsten og de tilhørende bakterier. Dagligt er bedre. Klip hundens negle en til to gange om måneden, efter behov. Hvis du kan høre neglen klikke på gulvet, er de for lange. Korte negle holder poterne i god stand, og de hænger ikke fast i gulvtæppet.

Hygiejne

Kontroller deres ører dagligt for snavs og skadedyr, og rens dem som anbefalet af dyrlægen. Klip din hunds negle, før de bliver for lange - normalt en eller to gange om måneden. De bør ikke klikke højt mod gulvet. 

Din hundefrisør kan hjælpe med dette.

Du bør bør børste deres tænder dagligt, da mindre racer er tilbøjelige til at få tandproblemer. Din dyrlæge kan instruere dig i, hvordan du børster hundens tænder korrekt.

Watch the video

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Our Agents

Tony Cardello

General Manager

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  • 865-259-2467
  • 865-321-7766
  • Tony@mail.com

Barbara Case

Business Agent

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  • 865-259-2467
  • 865-321-7766
  • Barbara@mail.com

Cladir Donn

General Manager

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  • 865-259-2467
  • 865-321-7766
  • Cladir@mail.com

Take a Closer Look