Bomuldshund

Bomuldshund, også kendt som Coton de Tulear, er en sød og nuttet hund med en ret fjollet personlighed, som altid er klar til leg. Denne smarte lille hund med den bomuldsagtige pels stammer oprindeligt fra Madagaskar og er beslægtet med Bichon Frise og Malteseren.
Bomuldshund, Cotons, som de kort og godt kaldes, er kærlige, tilpasningsdygtige hunde, der kommer godt ud af det med stort set alle. Det gælder også børn og andre hunde! De kan passe sammen med lejlighedsbeboere eller leve i større hjem, så længe de ikke bliver efterladt alene i lange timer af dagen.
Disse hunde er ret nemme og selvstændige, og er gode til nybegyndere, der er nye i hundeverdenen. Hvis du er på udkig efter en sød, klog og legesyg nyt medlem af familien familie, vil det være svært ved at finde en bedre race!

Udseende

Bomuldshund har generelt et meget blødt, fyldigt hår (i modsætning til pels), der kan sammenlignes med en bomuldskugle (deraf navnet på fransk, coton betyder bomuld), en markant sort næse, store udtryksfulde øjne (som regel dækket af pandehår) og noget korte ben. Coton de Tuléar's hale skal krølle over ryggen.

Størrelse

Ifølge Fédération Cynologique Internationale's standard er Coton's normalt vægt 6-8 kg for hanner og 3,5-5 kg for hunner. Bomuldshundens højde er typisk 25-30 cm for hanner og 22-27 cm for hunner.
Vægten når højst 8,2 kg, med et gennemsnit på mellem 5,0 og 6,8 kg. Standardhøjden er 23-33 cm. Hvilket f.eks. er vigtigt at tage højde for, i forhold til valg af hundehus. Undtagen for den sjældne Tall Coton, som er 38-43 cm høj. Den langbenede Tall Coton findes i alle tre farvevarianter og kan fødes i et kuld med forældre af normalstørrelse, som bærer de relevante gener.

Temperament

Bomuldshunden er en legesyg, kærlig og intelligent race. Selv om den generelt er stille, kan den blive meget højrøstet - den grynter, gøer og laver andre lyde, når den har det sjovt. Cotons er kendt for at have en vane med at hoppe op og gå på bagbenene for at behage folk. De fleste Cotons elsker at møde nye mennesker og er meget nysgerrige i uvante situationer. Cotons er nemme at træne, da de er meget ivrige efter at behage andre. Cotons elsker at svømme, løbe og lege. De tilpasser sig godt til enhver form for miljø. Et fælles træk ved Coton de Tulear's adfærd er at de typisk er ret energiske om aftenen.

Pleje og aktivitet

Cotonhunden har en pels, der kræver børstning og kæmning næsten dagligt og badning ca. en gang om ugen for at bevare sin skønhed. Ligesom pudler "fælder" de ikke, hvilket betyder, at de ikke taber hår på møbler, tæpper osv. De taber dog hår; pelsens struktur gør, at de hår, der tabes, bliver fanget i pelsen. Hvis de ikke børstes og kæmmes dagligt, vil denne races pels hurtigt blive mat og kan kræve barbering. Cotons har brug for en gåtur hver dag for at få motion, men vil sætte pris på en legesession med hundelegetøj så ofte som muligt og har udholdenhed til at gå på en lang vandretur. Cotons elsker at lege med andre hunde, og de er gode sammen med børn.

Helbred og genetik

Coton er generelt en sund race. Der er dog stadig nogle sundhedsproblemer, som der er i alle racer. De alvorligste problemer er hjerteproblemer, lever shunts, rygproblemer (diskuspropper) og øjenproblemer. Heldigvis er disse stadig relativt ualmindelige hos racen.

Hundefoder

Anbefalet daglig mængde: Ca. 3/4 kop dagligt af et hundefoder af høj kvalitet, fordelt på to måltider.
Hvor meget din voksne hund spiser, afhænger af dens størrelse, alder, kropsbygning, stofskifte og aktivitetsniveau. Hunde er individer, ligesom mennesker, og de har ikke alle brug for den samme mængde foder.
Kvaliteten af det hundefoder, du køber, gør også en forskel - jo bedre hundefoderet er, jo mere næring får din hund.